18 juni 2016

Baguetter



500 g vetemjöl special
10 g salt
10 g snabbjäst/torrjäst
En skväll olivolja
370 ml kallt vatten


Mät upp mjöl i en skål. Tillsätt salt på ena sidan av skålen och jäst på den andra sidan så de inte blandas. Blanda mjölet med vardera saltet och jästen på varje sida och blanda slutligen ihop alltsammans. Detta för att undvika dålig jäsning då salt hämmar jäsförmågan hos jästen. Häll i en skvätt olivolja i mjölet för att förlänga hållbarheten hos bröden. Häll i vattnet och blanda degen i en assistent under lång tid. Knåda degen och lägg den i en olivoljesmord form täckt med plastfolie för jäsning i 1-1 1/2 timme.




Lägg degen på mjölat bakbord, dra ut den något och dela den i fyra delar. Platta ut varje del och rulla ihop dem. Gör ändarna mer avsmalnade. Lägg varje del på en mjölad bakduk eller kökshandduk och gör vallar med tyget mellan varje bröd så att de får stöd att jäsa uppåt istället för att flyta ut åt sidorna. Låt bröden jäsa i cirka en timme under bakduk tills de fått dubbel storlek. Sätt under tiden ugnen på 220ºC (för varmluftsugn).

Lägg på mjölad plåt två och två så att luft kan cirkulera mellan bröden. Skåra varje bröd djupt fyra gånger i 45 graders vinkel. Häll vatten i en ugnssäker form längst ner i ugnen och grädda bröden i cirka 25 minuter.


Receptet och bilderna kommer från Paul Hollywood och Hela England Bakar Masterclass.

Inga kommentarer: