21 maj 2016

Medelhavsbröd med oliver (No-Knead)



7 dl brödmjöl
1 1/2 tsk salt
1/4 tsk torrjäst

1 tsk torkad timjan
rivet citronskal av 1 citron
1 brk skivade svarta oliver (knappt 64 gr)
1 brk pimentofyllda gröna oliver (cirka 85 g)
1 brk urkärnade Kalamata-oliver (knappt 100 gr)

1 msk olivolja
3 1/2 dl kallt kranvatten


Dag 1
Sila de skivade svarta oliverna och häll dem i en skål. Använd den tomma burken för de svarta skivade oliverna som mått och mät upp gröna oliver, sila bort eventuell vätska, halvera dem och lägg dem i samma skål som de skivade svarta oliverna. Mät sedan upp Kalamata-oliverna med hjälpt av samma burk, sila bort eventuell vätska, skär dem sedan i tre delar och häll dem i samma skål.

Blanda mjöl, salt och torrjäst. Tillsätt sedan timjan och det rivna citronskalet och rör om igen så att allt blandas. I med de skivade oliverna och rör om igen. Häll i olivoljan och vattnet och rör ihop degen (gärna med skaftet på exempelvis en plastsked eller träslev). Sätt plastfolie över bunken och låt den stå i rumstemperatur över natten i 12-24 timmar.

Dag 2
I videon använder han en avlång lergryta med lock, men det fungerar med ugnsformar utan lock också. En vanlig bakplåt borde gå bra det med eftersom denna deg ser mer kompakt ut än i ursprungsreceptet utan oliver.

Häll sedan ut degen på ett mjölat bakbord, platta ut den med mjölade händer och lägg sedan degen omlott med hjälp av degskrapa och forma till ett runt bröd. Dela degen mitt itu och forma varje del till ett avlångt bröd. Lägg varje del på ett bakplåtspapper. Täck med bakdukar och låt jäsa i 1 1/2-2 timmar. Sätt ugnen på 232ºC. Ställ in (ler)grytan med locket på när det är en timme kvar på jäsningen.

Ta fram grytan. Lyft upp ett av bakplåtspappren med en av de jästa degarna och lägg ner allt i grytan. Grädda i cirka 25 minuter. Grädda sedan 10 minuterna utan lock för att få en fin yta. Ta ur bakpapperet med brödet och lägg sedan i nästa bakpapper med deg och grädda det andra brödet i cirka 25 minuter med lock och sedan 10 minuter utan lock.


Receptet (och bilden) kommer från artisanbreadwithstev och det är översatt till svenska och metriska mått av mig.

Inga kommentarer: