26 september 2015

Maränger på kikärtsspad

(50 st)

1 brk eller förp med kikärter, 410 g
1 1/2 dl strösocker
saften från en citronklyfta
1 nypa vaniljsocker, 1/2-1 tsk

Smaksättning:
Choklad, krossade polkagrisar m m.


Sätt ugnen på 100ºC.

Sila bort kikärtorna och spar spadet i en bunke. Vispa upp det till ett fast äggviteliknande skum. Smaksätt marängskummet med socker och eventuellt någon annan smaksättning under vispning till en fluffig konsistens. Spritsa ut till maränger på bakpappersklädd ugnsplåt. Grädda i en timme och låt dem sedan stå i eftervärmen och svalna.

Kikärtsspadet ger en lite nötig smak på marängerna.


Receptet kommer från SvD och Jenny Dambergs kokbok “Bönor, ärtor & linser”.

Inga kommentarer: