03 augusti 2015

Marängtårta med konjaksgrädde

Tårtbotten:
190 g smör
150 g strösocker
5 äggulor
1 1/2 msk bakpulver
175 g vetemjöl
1 1/2 dl mjölk

Maräng:
2 1/4 dl äggvita
375 g strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker

Konjaksgrädde:
1 liter vispgrädde
2 msk konjak (eller konjaksessens)

Garnering:
Halverade jordgubbar
Florsocker


Tårtbotten:
Lägg ner rumsvarmt smör i hushållsassistenten. Häll i sockret och rör ihop. Tillsätt äggen, ett ägg i taget. Häll ner bakpulvret och mjölet. Rör ihop och häll sedan ner mjölken lite i taget under försiktig omrörning till en jämn och fin smet utan klumpar.

Häll ner smeten i en bakplåtsförsedd ugnsform (typ kantin för storkök och restauranger, se videon länkad här nedanför). Bred ut den i ett jämnt och fint lager.

Marängen:
Byt till vispen på hushållsassistenten och vispa upp äggvitorna till ett fluffigt hårt skum. Tillsätt sockret sakta under försiktig omrörning. Häll ner vaniljsockret, öka hastigheten och låt allt blandas ordentligt.

Bred försiktigt ut äggvitesmeten ovanpå degsmeten utan att den blandas med bottensmeten. Det ska vara två skiljda lager. Sätt in kantinen i ugnen i 25-30 minuter.

Ta ut formen och låt den svalna. Lyft sedan upp tårtan i bakplåtspapperet utan att den går sönder. Ta loss papperet från kanterna och dela sedan tårtan på mitten.

Konjaksgrädden:
Vispa upp grädden på hög hastighet, tillsätt konjaken och blanda sedan ihop på medelhastighet.

Montering:
Lägg upp en del av tårtan på ett uppläggningsfat med hjälp av en bricka eller plåt så att inte marängen går sönder. Bred ut all konjaksgrädde över tårtan. Lägg sedan på den andra tårtdelen ovanpå. Dekorera med halverade jordgubbar (eller andra bär) om så önskas och sikta över lite florsocker med en nättesilstång.


Se videon på Hembakat.

Inga kommentarer: