22 augusti 2013

Hällakakor

5 dl fingervarm mjölk (37°C)
50 g jäst
1 tsk salt
2 msk sirap
10 dl/1 l kornmjöl
ca 4 dl vetemjöl
3/4 msk fänkål


Blanda ihop alla ingredienser till en deg och jäs i 40 minuter. Sätt ugnen på 275ºC och värm plåtarna. Kavla ut 6 bröd, först med platt och sist med kruskavel. Lägg dem på varm plåt och grädda bums i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter.

Tips! Bröden blir storleksmässigt som runda hönökakor, så ett bröd på var plåt är lagom.

OBS! Detta är en tunnbrödstyp som antingen går att göra hård eller mjuk. Vill man ha hårt tunnbröd byter man mjölken till vatten och låter dem torka i ugnen på ca 100° med en glipa på luckan efter gräddningen.


Minns tyvärr inte nu vem jag fick receptet av, men skickar över en tacksamhetens tanke!

Inga kommentarer: