25 november 2011

Pepparkakspaj med kanel- och chokladfyllning

Pajdeg:
250 g pepparkakor
4 msk smält smör
1 ägg
1/2 tsk salt

Fyllning:
200 g mörk choklad av hög kvalité
1 msk mald kanel
1 dl grädde
3 äggulor
1 msk smör
1 krm salt

Serveras med:
1 dl vispgrädde
1 dl crème fraiche
Physalis


Botten:
Sätt ugnen på 175ºC. Krossa pepparkakorna i en mortel eller matberedare och blanda ner smält smör, ägg och salt. Arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Hacka chokladen och smält den över ett vattenbad. Tillsätt övriga ingredienser under omrörning med en slickepott. Rör hela tiden så att smeten inte skär sig. När allt är smält och väl blandat häller du fyllningen i pajskalet och låter den svalna.

Vispa samman grädde och crème fraiche och servera till pajen. Toppa med physalis.


Tack för receptet, Monica!

Inga kommentarer: