01 augusti 2011

Kryddkaka med limekräm

(10-12 pers)

50 g smör eller margarin
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
1 tsk malda nejlikor
1 dl creme fraiche

Glasyr:
200 g Philadephiaost light
1 dl florsocker
saften av 1/2 lime

Garnering:
strimlat limeskal


Sätt ugnen på 175ºC.

Kakan:
Smält matfettet och låt det svalna. Vispa ägg och socker ljust och pösigt. Blanda mjölet med bikarbonat och kryddor och rör ner i smeten. Tillsätt creme fraiche och sist det avsvalnade matfettet och rör till en jämn smet. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Glasyr:
Rör samman rumsvarm Philadelphiaost med florsocker och limesaft. Rör till en smidig glasyr. Bred glasyren över den kalla kakan och strö över strimlat limeskal.

Tips! Kakan går bra att frysa utan limekrämen.

Inga kommentarer: