18 september 2011

Choklad- och kokostoscakakor

(6-8 personer)

Chokladkaka:
4 ägg
5 dl rårörsocker
3 msk kakao
2 krm salt
3 dl dinkelmjöl
150 g smör
urskrapade frön från en vaniljstång

Kokostosca:
2 dl rårörsocker
1 dl sirap
1 1/2 dl grädde
200 kokosflingor (eller 100 g kokos och 100 g dinkelflingor)
75 g smör


Sätt ugnen på 175ºC.

Chokladkakan:
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser. Blanda äggsmeten med de torra ingredienserna. Smält smöret tillsammans med vaniljfröna och tillsätt det och rör om till en jämn smet. Lägg bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter och bred ut smeten jämnt. Grädda i cirka 15-20 minuter.

OBS! Kakan ska vara lite kladdig inuti men ha en hård yta så att inte kokostoscan kan rinna ner i kakan.

Kokostoscan:
Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda några minuter till du få en simmig smet. Häll detta över kakan och bred ut det jämnt. Grädda kakan i ytterligare fem minuter eller tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Låt kakan svalna och skär sedan upp i bitar.

Tips! Lätt att baka och god att frysa in och tina upp.

Inga kommentarer: