01 mars 2011

Kladdkaka med mjölkchoklad

Kladdkaka:
3 st stjärnanis
200 g osaltat smör
200 g mjölkchoklad
1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
3 st ägg

Glasyr:
3/4 dl grädde
100 g grovhackad mjölkchoklad
100 g rostade nötter


Sätt ugnen på 175ºC.

Kladdkaka:
Krossa stjärnanisen i en mortel och hacka mjölkchokladen grovt. Smält smöret i en kastrull, ta bort den från värmen och tillsätt stjärnanis och choklad. Rör om tills allt smält och tillsätt socker och salt under omrörning. Blanda ihop mjöl och vaniljsocker som sedan siktas ner i smeten. Vänd ner ett ägg i taget och arbeta samman till en jämn smet. Pensla kanter och botten av en 23 cm:s springform med lite olja. Klä den sedan med bakplåtspapper, häll i smeten och grädda mitt i ugnen i cirka 18-22 minuter. Tiden beror på ugnen för kakan ska fortfarande vara lite kletig i mitten. Ta ut kakan och låt svalna något innan du avlägsnar formen.

Glasyr:
Rosta nötterna i en torr stekpanna och låt dem svalna. Hacka mjölkchokladen grovt. Hetta upp grädden i en kastrull, ta av den från värmen och tillsätt chokladen. Rör om tills allt smält. Låt glasyren svalna något och bred den sedan över kakan. Hacka nötterna och strö dem över glasyren.

Tips! Till “vardags” fungerar kladdkakan lika bra utan glasyren men öka i så fall sockret med 1/2-1 dl.

Inga kommentarer: