08 januari 2011

Päron- och pinjepaj

(8 bitar)

Pajdeg:
2 ½ dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3-4 päron
75 g pinjenötter
75 g smör
3/4 dl strösocker
2 msk vispgrädde
1 ½ msk vetemjöl
rivet skal av ½ citron

Servering:
2 dl vispgrädde


Pajdeg:
Sätt ugnen på 200°. Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt äggula och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 10 minuter.

Fyllning:
Blanda nötter, smör, socker, grädde, mjöl och citronskal i en kastrull. Låt smeten sjuda upp under omrörning. Skala och kärna ur päronen och skär dem i skivor. Lägg dem i pajskalet och bred över nötsmeten.

Grädda i mitten av ugnen cirkaa 25 minuter. Låt kallna. Servera med vispad grädde.


Recept från Arla Köket.

Inga kommentarer: