29 januari 2011

Äppelkaka från Loddby

(8 pers)

Botten:
150 g smör
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
2-3 fasta äpplen
2 dl creme fraiche (eller vispgrädde)
1 dl strösocker
2 ägg


Sätt ugnen på 200ºC.

Botten:
Rör smör och socker poröst. Tillsätt ägget. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Klicka smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar botten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 10 minuter.

Fyllning:
Vispa under tiden ihop creme fraiche, socker och ägg. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Ta ut kakan och tryck till degen lite så att den inte blir så bullig. Häll på fyllningen och stick ner äppelklyftorna. Grädda ytterligare i 30-35 minuter tills fyllningen stelnar.

Låt kakan svalna. Sikta över lite florsocker. Servera med ljummen vaniljvisp till.

Inga kommentarer: