22 december 2010

Lakritsknäck

75 st
20-30 karameller turkisk peppar
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl socker
2 msk smör


Krossa karamellerna fint i en mortel. Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad vid kastrull. Koka upp och koka utan lock tills smeten klarar kulprovet eller tills temperaturen är 122°, rör om då och då. Koktiden kan variera mellan 15–30 minuter. Tillsätt karamellkross och smör. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna. Förvara svalt.

Kulprovet: Häll några droppar i iskallt vatten och rulla till en kula. Kulan ska bli fast till hård.


Knäck i mikron


Blanda grädde, sirap, socker i en skål som rymmer minst 1 1/2 liter. Ställ in i mikron utan lock på full effekt 9-10 minuter. Ta ut och testa med termometern som ska visa 122°, om inte koka eventuellt ytterligare någon minut. Rör ner de fint krossade karamellerna och smöret i smeten. Fördela smeten i knäckformar och låt knäcken stelna och förvara den sedan i kylen.

Obs! Använd glas- eller porslinskål i mikron – metall är inte alls bra att använda och plastskålar smälter av den höga temperaturen och mikron kan förstöras.

Tips! Glaskannan till en kaffebryggare har en pip som är perfekt att hälla upp knäcksmeten direkt i formarna med. Ta bara bort eventuell metall och handtag genom att skruva bort skruven som håller fast handtaget.

Inga kommentarer: