18 december 2010

Fryst körsbärstårta med choklad

(8-10 bitar)

Botten:
200 g mandelmassa
2 msk kakao
2 ägg
smör

Fyllning:
3 äggulor
1 dl florsocker
1 brk körsbärssylt à 250 g
3 dl vispgrädde

Garnering:
50 g mörk choklad
Körsbärssylt att toppa med
Färska körsbär


Sätt ugnen på 175ºC.

Botten:
Riv mandelmassan och blanda med kakao och ägg till en jämn smet. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i 15-20 minuter. Låt kakan kallna i formen. Lossa kanten från formen och spänn fast den igen.

Fyllning:
Vispa äggulor och florsocker pösigt. Vispa grädden och rör försiktigt ner i äggsmeten. Rör ner sylten lite i taget. Häll fyllningen på tårtbottnen. Ställ formen i frysen, gärna över natten. Riv chokladen grovt eller skär den i flagor med kniv. Tårtan behöver inte tas fram i förväg, för den tinar fort. Toppa eventuellt med lite körsbärssylt. Strö över chokladen och garnera med färska körsbär.


Receptet kommer från boken “Sveriges nya landskapsrätter”.

Inga kommentarer: