(8-10 pers)
2 dl blåbär + till garnering
25 g smör
5 digestivekex
3/4-1 tsk hel kardemumma
5 äggulor
1 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 msk whisky
3 dl vispgrädde
Garnering:
Blåbär
Myntakvist
Sätt ugnen på 175ºC. Smält smöret. Smula/krossa digestivekexen fint. Stöt kardemumman i en mortel. Blanda smör, kexsmulor och kardemumma. Strö ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen ca 7 minuter. Ta ut och låt stå framme och torka.
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt whisky och blåbär. Vispa grädden fast och vänd ner den i ägg- och blåbärsblandningen. Häll upp i en form. Ställ i frysen minst 6 timmar.
Ta fram formen och ställ i kylen ca 30 minuter före servering. Servera glassen med det rostade strösslet och gärna blåbärssås. Garnera med blåbär och gärna en myntakvist.
Receptet kommer från boken “Sveriges nya landskapsrätter”.
1 kommentar:
Blev bjuden på glassen i går. Jättegod
Skicka en kommentar