01 november 2010

Tutingens chokladtryffeltårta

(10-12 bitar)

150 g osaltat smör
300 g mörk choklad, 60% kakao
4 cl starkt kaffe
7 äggulor
6 äggvitor
1 1/2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
En nypa salt


Sätt ugnen på 120°C.

Smält chokladen och smöret i en stor skål i ett vattenbad. Ta en rätt stor skål för du ska röra ner allt i denna skålen på slutet.

Klä botten på en osmord springform, som är ca 24 cm i diameter, med ett bakplåtspapper.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sedan båda sockren och saltet. Fortsätt vispa tills smeten blir som maräng.

Rör ner kaffet och äggulorna i den smälta chokladen och smöret. Vänd sedan försiktigt ner äggvitorna i chokladsmeten. Häll chokladsmeten i formen.

Grädda i ca 40 minuter i 120°C. Kaka ska inte se helt färdiggräddad ut, men om du tycker den ser ogräddad ut så kan den stå i ca 10-15 minuter till i ugnen.

Stäng sedan av ugnen, öppna ugnsluckan på glänt och låt kakan svalna i ugnen. Ställ den sedan i kylen i minst 3 timmar.

Ta sedan bort papperet och botten på formen.

Pudra över florsocker.

Skär kakan med en vass kniv som doppats i hett vatten och torkats av.

Serveras med vispgrädde eller vaniljglass.


Tack för receptet, Marie!

Inga kommentarer: