17 december 2009

Morotskaka med lingonglasyr

2 ½ dl rivna morötter
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
2 ½ dl socker
2 ½ dl matolja
2 ägg
½ dl krossad ananas
1 dl cocosflingor

Glasyr:
1 pkt Philadelphiaost
6 msk smör
7 msk lingonsaft
2 ½ dl florsocker
1 droppe röd karamellfärg



Smöra och mjöla en plåt med kanter.

Riv morötterna fint.

Lägg på papper så att det mesta av vätskan försvinner.

Sikta mjöl, bakpulver, salt och kanel ner i en stor skål.

Rör i socker, olja, ägg, morötter, ananas och cocosflingor.

Häll ut smeten på plåten.

Grädda i 175ºC ugn till kakan är torr i mitten.

Prova med provsticka efter ca 35 minuter.

Låt svalna på plåten ca 10 minuter.

Skär sedan längst kanterna och slå upp kakan på galler.

Låt svalna helt.

Vispa ihop ost och smör.

Tillsätt saft, florsocker och karamellfärg.

Borsta av kakan så den är fri från smulor innan du breder på ett tunt lager glasyr.

Låt stå i kylen minst 5 timmar.

Skär i små bitar.

Inga kommentarer: