27 oktober 2009

Choklad- och katrinplommonterrin

20 st urkärnade katrinplommon
1/2 dl brandy + 2 dl färskbryggt té
175 g mörk choklad
85 g rumsvarmt smör
40 g strösocker
3 separerade ägg
20 g kakaopulver
3 dl vispgrädde
Matolja


Låt katrinplommonen dra i brandyn och téet i minst en timme. Låt dem rinna av och hacka dem grovt. Klä en 1 liters avlång ugnsform med plastfolie som oljas in. Smält chokladen och hälften av smöret i ett vattenbad. Lägg resten av smöret och sockret i en skål och vispa ihop det till en fluffig och smidig konsistens. Tillsätt sedan äggulorna en i taget och kakaopulvret och vispa hela tiden. Vänd ner den smälta chokladen och plommonen och blanda ihop allt ordentligt. Vispa äggvitorna tills de får en mjuk topp och vispa också grädden. Vänd sedan ner grädden och äggvitorna försiktigt i smeten tills allt blandats ordentligt. Häll ner smeten i den plastfolieklädda formen och jämna ut ytan med en slickepott eller spatel. Klä formen med plastfolie och ställ den i frysen i 4-6 timmar, gärna över natten. Skär i tunna skivor och servera med hallonsås.

Inga kommentarer: