27 juni 2008

Frukostbröd

(16 st)

Grunddeg:
ca 12 dl mjöl (vete- eller rågsikts-)
1/2 l vatten
50 g jäst
1-1 1/2 tsk salt

Smaksättning:
2 tsk kummin
5-7 krm citronpeppar (efter smak)
2 1/2-3 dl riven ost


Blanda de torra ingredienserna och den rivna osten. Lös upp jästen i det fingervarma vattnet. Häll i jästvattnet i mjölblandningen och blanda ordentligt. Baka ihop till en deg och jäs i bunken i 30 minuter eller till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200ºC. Forma degen till 16 brödbullar, lägg dem på ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och jäs i ytterligare 30-60 minuter till dubbel storlek. Grädda i 10-12 minuter.



Eget recept inspirerat av de frukostbröd, som vi fick på personalmöten när jag arbetstränade på Kårservice i Linköping, och som hade citronpeppar ovanpå istället för vallmofrön!

Inga kommentarer: