18 augusti 2013

60-minutersbröd

(15 st)

4 dl varmt vatten från kranen
3 msk torrjäst (jag använde en 50 gramspåse)
3 msk socker
knappt 1 1/4 dl valfri olja
1 tsk salt
12 dl valfritt mjöl (8 dl mjöl räcker gott och väl)


Sätt ugnen på 200ºC. Häll varmt vatten från kranen i en plastbunke med lock. Lös upp torrjästen i det varma vattnet. Tillsätt sockret och vänta tills jästen börjat växa och expandera. Häll ner oljan och saltet och rör om. Häll ner mjölet och blanda ordentligt. Täck bunken med ett löst pålagt lock på bunken. Låt degen jäsa i 30 minuter till åtminstone dubbel storlek. Häll upp lite olja i en djup tallrik och olja in händerna. Ta upp en degbit och forma till en rund bulle, olja in den på ovansidan och placera den i en oljad ugnsform. Bullarna placeras intill varandra i formen, täck dem med löst pålagt lock (eller handduk). Låt dem sedan jäsa i 30 minuter till åtminstone dubbla storleken. Grädda i 20 minuter.

OBS! Denna deg behöver inte knådas!

Jag testade det här receptet efter en video på YouTube (se länk här nedanför) och brödet blev faktiskt väldigt saftigt och gott, och det trots att jag glömde jäsa en andra gång. :-)


Receptet är översatt av mig från amerikanska till ungefärliga svenska mått och det kommer från Emis video på YouTube.

Inga kommentarer: