300 g jordnötter
100 g Fibersirup Gold
120 g Fibersirup Clear
3 msk Tagatesse eller annat sötningsmedel
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 dl vispgrädde
50 g smör
100 g sockerfri choklad
Klä en lämplig bakform med bakplåtspapper, exempelvis en liten brödform eller matlåda).
Mal jordnötterna fint i en matberedare eller mixer. Värm 60 g Fibersirup Clear tills det bubblar. Dra av kastrullen från plattan och vänd ner sirapen i jordnötsblandningen. Häll ner i den bakplåtsklädda formen.
Blanda smör, sötningsmedel, vispgrädde, vaniljpulver, Fibersirup Gold och resterande 60 g Fibersirup Clear ordentligt i en plastbunke som tål hög värme. Värm i mikrovågsugn på svag värme i cirka 10 minuter. Kolla konsistensen ibland och rör lite då och då under tiden.
Det går att koka i en kastrull men då tar det längre tid. Minst 30 minuter på medelhög värme under omrörning då och då. Ju längre man kokar desto hårdare konsistens.
Häll kolan över jordnötslagret i formen. Hacka 50 g av jordnötterna och strö över kolan. Sätt formen i kylen tills allt stelnat.
Skär i passande bitar. Smält chokladen i ett vattenbad och häll över de uppskurna bitarna. Sätt in i kylen igen.
Receptet kommer från meglerfru1:S hemsida och är översatt av mig med lite hjälp av Eva B.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar