05 september 2012

Lagerlöfs knäckebröd

5 dl gräddmjölk (2 1/2 dl vispgrädde + 2 1/2 dl mjölk)
10 dl eller 600 g vetemjöl
3 dl eller 165 g grovmalet rågmjöl
1 msk olivolja
1 1/2 tsk eller 5 g torrjäst
1 msk salt
1 1/2 msk strösocker

Utbakning:
2 dl grovt rågmjöl till utbakning


Blanda gräddmjölken med vetemjöl och rågmjöl i hushållsmaskin. Tillsätt olivolja, torrjäst, salt och strösocker. Kör degen 5-6 minuter. Ställ degen kallt och väl täckt i cirka 12 timmar. Ta ut degen ur kylen och låt den jäsa 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C. Dela degen i 14 delar som väger ca 100 g styck. Kavla ut lövtunna, något så när runda, flak i rikligt med rågmjöl. Grädda direkt utan efterjäsning i mitten av ugnen 4-5 minuter eller tills de får fin färg. Låt bröden kallna på galler.

Tips! Ett sprött och mycket gott, lite kexliknande knäckebröd som bland annat passar utmärkt att servera till ostbrickan.

Inga kommentarer: