20 maj 2012

Chokladtårta med Baileys

(8-10 bitar)

350 g mörk choklad (ca 70 % kakaohalt)
150 g smör
2 msk Baileys
6 ägg
1 dl socker
smör och kakaopulver till formen

Serveras med:
3 dl vispgrädde
finrivet skal av 1 apelsin
ev kanderade apelsinskivor


Sätt ugnen på 175ºC. Smörj och pudra en form med löstagbar kant (23 cm i diameter) med kakao.

Bryt chokladen i bitar. Smält smör och choklad i vattenbad. Låt långsamt smälta och rör då och då. Tag bort från värmen, låt svalna något och rör sedan ner Baileys.

Vispa ägg och socker i en bunke med elvisp i ca 8 minuter. Rör ner 1/4 av äggvispet i chokladblandningen. Vänd försiktigt ner resten av äggvispet och blanda försiktigt till en jämn smet. Häll den i formen.

Grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kontrollera med provsticka så att den fortfarande är lite kladdig i mitten. Låt svalna.

Vispa grädden och blanda med finrivet apelsinskal. Servera kakan med grädden och gärna kanderade apelsinskivor.

Inga kommentarer: