09 oktober 2011

Enkel mjuk pepparkaka från 40-talet

1 ägg
2 dl socker
2 msk lingonsylt
2 dl vetemjöl
1 1/2 dl grovt eller fint rågmjöl
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
1/2 tsk mald kanel
1/2 tsk malda kryddnejlikor
1/2 tsk mald ingefära
3 dl gräddmjölk eller 1 1/2 dl mjölk + 1 1/2 dl grädde
50 g smält smör eller margarin


Sätt ugnen på 175ºC. Rör ihop ägg och socker och tillsätt lingonsylten. Blanda mjölet med bikarbonat/bakpulver och kryddorna och rör ner omväxlande med mjölken. Tillsätt det smälta fettet. Häll smeten i en smord och bröad avlång form, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen tills kakan känns torr, cirka 40 minuter.


Tack för receptet, Monica!

Inga kommentarer: