21 februari 2011

Herrgårdskakor

Botten:
200 g margarin
2 ¾ dl socker
4 ägg
rivet skal av ½ citron
3 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Marängtäcke:
3 äggvitor
½ dl socker

Garnering:
1 ½ dl russin
1 påse mandelspån


Sätt ugnen på 200ºC.

Botten:
Rör margarin och socker riktigt ljust och poröst. Tillsätt äggen ett i taget under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman mjöl med rivet citronskal och bakpulver. Rör ner det i smeten och rör tills den är slät. Bred ut smeten på en smord och bröad långpanna, ca 30 x 40 cm.

Marängtäcke:
Vispa äggvitorna till marängtäcket till hårt skum. Vänd ner sockret i skummet. Bred marängen över hela smeten.

Garnering:
Strö på russin och mandelspån.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 20-25 minuter eller tills kakan fått fin färg eller känns torr. Skär kakan i rutor med vass kniv medan den ännu är lite varm.

Inga kommentarer: