12 st
25 g jäst
3 dl ljummen mjölk
25 g rumsvarmt smör
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
7–8 dl rågsikt
Smula jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp. Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min. Tryck ut degen till en ca 1 ½ cm tjock rektangel på en plåt med bakplåtspapper. Skär degen till 12 stycken rutor i ett mönster med en degskrapa eller kniv. Strö över lite vetemjöl och låt den jäsa under bakduk i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 230ºC. Grädda brödet mitt i ugnen i 15–20 minuter. Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.
Receptet kommer från tidningen Hembakat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar