22 juni 2011

Lingonbröd

6 dl rågsikt
1 dl dinkelmjöl (alt mer rågsikt)
1 dl grahamsmjöl (alt mer rågsikt)
1 dl havregryn
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl lingonsylt
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl linfrön
50 gram smör
4-5 dl vatten


Sätt ugnen på 175ºC.

Blanda först alla torra ingredienser i en bunke. Blanda sedan ner sirap och lingonsylt. Smält sedan smöret och blanda ner det och ca 4 dl vatten. Tillsätt mer vatten om så behövs.

Smöra och bröa en brödform (ca 10 x 30 cm) och häll därefter i smeten. Grädda i ugnen i ca en timme, sänk värmen till 150ºC efter 30 minuter. Kolla brödet efter en timme med en sticka, om det fastnar deg på stickan måste den vara inne längre, cirka 10 minuter till.

När brödet är klart, ta ut det ur formen och låt vila under bakduk tills det har svalnat. Detta för att den ska få en mjuk skorpa, om skorpan ska vara hård ska det vila utan bakduk.

Inga kommentarer: