13 juni 2011

Brytbröd

(25 bullar)

50 g jäst
5 dl rumstempererat vatten
1 msk strösocker
1 1/2 tsk salt
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
25 g mjukt smör

Garnering:
Solrosfrön
Pumpafrön
Vallmofrön
Kummin


Smula jästen och rör ut den i vattnet. Tillsätt socker, salt och äggula. Rör i cirka 10 dl (1 liter) av mjölet. Klicka i smöret och arbeta in det. Tillsätt ytterligare mjöl men spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig med degkrokar. Låt jäsa under duk i knappt en timme.

Dela degen i cirka 25 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem ganska tätt på en plåt - börja från mitten. Låt jäsa i cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225-250ºC.

Pensla bullarna med vatten och strö på valfria frön och kummin. Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.

Inga kommentarer: