02 december 2010

Vendelas lakrits- och citronkladdkaka

(10-12 pers)

150 g smör
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
rivet skal av 1 citron
4-6 msk lakritspulver
10-14 citronkolor (t ex Fox-kolor)


Sätt ugnen på 200°C.

Lägg bakplåtspapper i botten på en ugnsfast bakform (24 cm) med löstagbar kant.

Smält smöret.

Rör ihop ägg och socker och blanda ner det smälta smöret.

Blanda övriga ingredienser utom kolorna och rör ner det i äggblandningen.

Bred ut smeten i formen.

Dela citronkolan i mindre bitar och fördela dem i smeten.

Jämna till ytan över kolorna.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 18-20 minuter.

Lossa kakan från formen och låt den kallna.

Servera med lätt vispad grädde.

Tips! Lakritspulver finns bland annat att köpa hos Chokladfabriken eller  Essencefabriken. Själv funderar jag på om det kan fungera med lakritsströssel som man mal sönder i mortel.


Receptet kommer från Matklubben, och i vanlig ordning har jag omformulerat det lite.

Inga kommentarer: