14 december 2009

Snöiga choklad- och kardemummakakor

(18 st)

100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 dl vetemjöl
3 msk kakao av hög kvalitet
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
60 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1 ekologiskt ägg
1/2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk nystött kardemumma
1/4 dl mjölk

Garnering:
1 dl strösocker
1/2 dl florsocker


Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Låt den svalna något. Vispa smör och farinsocker. Vispa ner ägget. Tillsätt vaniljsocker, kardemumma och till sist den smälta chokladen under lätt vispning.

Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver och flingsalt i en skål. Rör i mjölblandningen och mjölken. Degen skall vara lätt kladdig. Forma degen till en rulle, plasta och låt vila i kylen några timmar.

Sätt ugnen på 175ºC. Forma 18 bollar av degen, platta till dem lätt. Rulla varje boll först i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. Placera kakorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen cirka 14 minuter tills ytan krackelerar.


Tack Johanna för receptet!

Inga kommentarer: